KÖPA båt

 Vad behöver man tänka på när man vill ta steget in i båtlivet?

Vilken båt passar mig? Ny eller begagnad? Vad kostar det? Här får du svar på de vanligaste frågorna som kan dyka upp när du börjar leta efter din drömbåt!

Att tänka på inför båtköpet

Nedan listas ett antal punkter värda att läsa igenom innan ett båtköp. Att köpa båt innebär för de flesta en stor investering i ekonomin. Men kostnaderna för att äga en båt kan skilja sig avsevärt beroende på vilken båttyp och vilken grad av service man vill ha. En bra idé är att engagera hela familjen i båtköpet, då blir båtlivet som ännu roligare!

Skaffa inspiration och information

• En bra idé är att engagera hela familjen i båtköpet. Båtlivet blir mycket roligare om hela familjen bidrar på ett aktivt sätt.

• Hur ska du använda båten? Är det för längre semesterfärder utmed vår kust, dagsfärder från sommarstället eller som transport- eller fiskebåt? Vill du ha en segelbåt eller en motorbåt? Vilka är familjens behov? Hur många ska kunna sova ombord?

• Köp inte en för liten båt. En liten båt gungar mer och det stänker över oftare. I en lite större båt känns resan trygg och du blir inte så beroende av väder och vind.

• Läs båttidningar och fråga vänner som har båt. Sök på Internet efter de båtar som intresserar dig. Båtägare älskar att delge andra allt som har med deras egen båt att göra.

• Gå på en båtmässa! Här finns båtar av alla modeller att se på riktigt. Det finns någon att fråga och det är lätt att jämföra olika båttyper och hitta en som passar dig. Kunskaperna kan du använda till att hitta en ny eller begagnad båt. Läs mer här intill!

• Gå en navigationskurs. Förbered ditt båtköp med att bygga kunskaper. En kurs gör att du känner dig säker och vet lite mer inför din första båttur.

• Vill du ha en ny eller begagnad båt? Precis som med bilar har de olika för- och nackdelar. Köper du en begagnad båt av en båthandlare eller båtförmedlare har du ett grundläggande skydd i form av konsumentköplagen. Se våra filmer om att köpa begagnad båt. Du hittar dem på under BÅT-TV på startsidan.

• Kontrollera båtens andrahandsvärde. En populär serietillverkad båt är oftast ett bättre köp än en udda båt.

• Planera tillbehörsköpen om du köper en ny båt. Det kan vara ganska mycket som tillkommer. Köper du en begagnad båt finns normalt många tillbehör redan ombord.

• Beräkna bruks- och servicekostnaderna. Servicekostnaderna skiljer om det är en utombords- eller inombordsmotor. Drivs motorn av bensin eller diesel? Behövs nya segel? Vad kostar försäkringen samt sommar- och vinterförvaringen?

• Undersöka tillgången på båtplatser, både för sommaren och vintern, i området där du vill ha din båt. Båtklubbar, marinor/varv samt bryggföreningar är de vanligaste alternativen. Har du plats för en båttrailer och dragkrok är kanske det en lösning. I många länder utomlands har man sin båt på trailer istället för i vattnet. Fördelarna är många. Lättillgängligt, miljövänligt och skapar upptäcktslust.
Se lediga sommarplatser genom att klicka här.
Se lediga vinterplatser genom att klicka här.

• Fråga någon som vet. En bra båthandlare hjälper dig att hitta rätt båt för dina behov. En båtmäklare säljer privatägda båtar och kan också hjälpa dig. Genom en handlare eller båtmäklare kan du också få hjälp med båtfinansiering via banker och att få en bra försäkring till din båt.
Läs mer om båtfinansiering genom att klicka här.
Läs mer om båtförsäkring genom att klicka här.

När du ska köpa

• Gå igenom båten noga, konsultera helst en auktoriserad besiktningsman som är medlem i BBR - Båtbesiktningsmännens Riksförening eller någon annan kunnig person, speciellt om du köper båt av en privatperson. Hos en handlare är båten ofta varudeklarerad där eventuella brister och fel är dokumenterade. Kontrollera att båtens motor inte är större än vad båten är godkänd för och provkör om möjligt båten. Titta även över installationer, el- och bränslesystem. Kontrollera att det inte finns några större skador efter grundstötningar. Be att få se servicebok eller andra servicedokument.

• Tänk på att om du köper en båt nyare än årsmodell 1998 (samt båtar som importerats efter det) så bör den vara CE-märkt. CE-märkningen är en garanti för att den båt du köper är säker och kontrollerad. Eftersom en båt som inte är CE-märkt är olaglig för ett företag att sälja vidare kan den vara svårsåld och andrahandsvärdet kan vara osäkert.

• Gör alltid upp ett skriftligt köpeavtal. Kontrollera att säljaren verkligen äger båten. Notera den utrustning som följer med. Kontrollera garantivillkoren vid ett nybåtsköp och kräv säkerhet för leveransen. Om du ska köpa båten av en båthandlare är ett tips att anlita en som är medlem i Sweboat – Båtbranschens Riksförbund. De står för ett tryggt båtägande.
Läs mer om Sweboat genom att klicka här.

• Kontrollera att båten inte är stulen, det gör du enklast på Larmstjänst hemsida.
Klicka här för att komma till Larmstjänst hemsida.

• Har båten toalett? Om ja, kontrollera att den går att tömma från däck då det är förbjudet enligt lag att släppa ut toalettavfall på svenskt vatten.

• Vill du köpa en av en båthandlare eller båtförmedlare så besök SökBåt.se. Det är en annonssajt med båtar och tjänster från enbart medlemmar i Sweboat – Båtbranschens Riksförbund. Sweboats medlemmar följer ett antal kriterier för att du som kund ska få ett tryggt båtägande. Samma sak gäller om du anlitar ett varv för reparationer eller service.
Klicka här för att komma till SökBåt.se
Klicka här för att se alla företag som är medlemmar i Sweboat

Praktiska länkar:

•Klicka här för att komma till Konsumentverkets köpekontrakt för båt mellan privatpersoner.

Klicka här för att komma till försäkringsbolaget Atlanticas information om att köpa båt utomlands.

Klicka här för att komma till försäkringsbolaget Svedeas information om att köpa begagnad båt.

Flytande mässor med gratis inträde är ett perfekt sätt att se ett brett utbud av båtar.

Besök en båtmässa

Ett bra sätt att upptäcka båtlivet är att gå på båtmässa. Där är det lätt att bli inspirerad och drömma sig bort till härliga dagar på sjön. Nya båtar, tillbehör och tips om vad man kan göra när man kastat loss är de tre huvudingredienserna på en riktigt båtmässa!

På en båtmässa får man en bra överblick vilka nya båtar och tillbehör som finns att köpa och det är lätt att jämföra dem med varandra. Ofta finns även möjlighet att prata direkt med tillverkaren eller importören av något tillbehör man är intresserad av och få experttips direkt.

INOMHUSMÄSSOR

Det finns två stora mässor som arrangeras inomhus i slutet av varje vinter, Båtmässan i Göteborg på Svenska Mässan och Allt för sjön i Stockholm på Stockholmsmässan. Både bjuder på ett stort utbud av båtar och utställare av tillbehör och tjänster.

Båtmässan i Göteborg

Klicka här för att komma till Båtmässans sajt

Allt för sjön i Stockholm

Klicka här för att komma till Allt för sjöns sajt

Flytande mässor

I slutet av sommaren är det dags för de tre stora flytande båtmässorna, Marstrand Boat Show, Orust Sailboat Show - med Öppet Varv och Allt på Sjön i Gustavsberg. Där man se hundratals båtar i dess rätta element och då dessa mässor arrangeras av båtbranschens själv är både entré och parkering gratis. Här ges även möjlighet att prova på både segling och motorbåtskörning.

Allt på Sjön i Gustavsberg
Klicka här för att komma till Allt på Sjön i Gustavsbergs sajt.

Marstrand Motorboat Show
Klicka här för att komma till Marstrand Motorboat Shows sajt.

Orust Sailboat Show - med Öppet Varv
Klicka här för att komma till Orust Sailboat Shows sajt.

ÖPPET HUS

Utöver dessa mässor arrangeras det lokala mindre båtmässor runt om i landet. Många handlare har också Öppet hus och särskilda provkörningsdagar.

DIGITALA MÄSSOR

Ett fåtal digitala mässor arrangeras även årligen. Läs mer på digitalabatmassan.se. En stor samling båtmodeller finns också att i båtdatabasen på SökBåt.se. Där finns även annonser på båtar som säljs av seriösa handlare.

Vad är CE-märkning?

Av Peter Karlsson

I Sverige är det lag på att alla båtar som tillverkas och säljs av ett företag till konsumenter ska vara CE-märkta. Denna märkning är bestämd av EU och följer Fritidsbåtsdirektivet. CE-märkningen är en garanti för att den båt du köper är säker och kontrollerad.

Märkningen gäller för alla båtar som är tillverkade efter 1 juni 1998 (då direktivet trädde i kraft) samt alla båtar som importerats till EU och som är tillverkade efter 1950. Betyder detta då att äldre båtar inte är lika säkra? Självklart tillverkades det säkra båtar även för 1998. Tidigare utfärdade Sjöfartverket den ”Blå skylten” som satt synligt i en godkänd båt. Den var ett bevis på att båten var godkänd och säkerhetskontrollerad efter vissa krav. Den talade om hur många personer båten var lämplig för och hur stark motor båten kunde bära.

Att köpa en båt är ofta en stor investering. Det förekommer att människor och företag importerar båtar som inte är CE-märkta och säljer dessa trotts att det är förbjudet. Dessa båtar är inte alltid säkra och det är viktigt att du kontrollerar detta innan köp. En icke CE-märkt båt går inte att använda som inbytesbåt vid en senare affär och kan vara svår att försäkra eller få ersättning för vid en skada. Eftersom en båt som inte är CE-märkt är olaglig för ett företag att sälja vidare kan den vara svårsåld och andrahandsvärdet kan vara osäkert.

Mer information om CE-märkningen finns att få från Transportstyrelsen.


MÅSTE DU ÄGA SJÄLV?

Hyr eller dela en båt

Foto: Skipperi

Vill du prova på båtlivet men känner att du inte är redo att ta steget och köpa en egen båt? Då finns alltid möjligheten att hyra båt eller gå med i en båtpool!

Det finns några fördelar med att hyra eller dela en båt istället för att äga en. Bland annat slipper du allt arbete kring båten, du får en tydligare kostnadsbild och slipper binda kapital. Du kan också enklare växla mellan olika båttyper och geografiska områden. En nackdel är att du ofta måste boka i god tid och inte kan vara lika flexibel som med en egen båt. Vill du använda båten mycket blir det även ibland dyrare att hyra än att äga.

Vill du hyra en båt en vecka eller längre finns det flera uthyrningsföretag att vända sig till. Sök på nätet så hittar du de största med ett brett utbud av både motor- och segelbåtar längs hela kusten. En del har båtar som enbart används till uthyrning medan andra förmedlar privatpersoners båtar. Priset varierar efter båtstorlek och tidsperiod. En lite äldre motor- eller segelbåt som är lagom för en familj kostar från cirka 6 500 kronor per vecka och uppåt. I de flesta fall krävs någon form av förkunskap för att hyra en båt via ett uthyrningsföretag.

Man kan även hyra båt direkt av en privatperson. Det är i regel lite billigare men kräver mer av den som hyr. Var noga med att båten är rätt försäkrad, att hyreskontraktet reglerar ansvarsfrågor och besiktiga båten ingående. Hyr du via ett etablerat uthyrningsföretag hjälper de till med detta och kan även erbjuda support vid eventuella problem.

Det finns idag även flera företag som erbjuder båtpooler. De fungerar på liknande sätt som en bilpool där man tecknar ett medlemskap och sedan kan boka en båt för en dag eller flera. I vissa båtpooler betalar man en insats och i andra en månadsavgift.

Länk till båtpooler
Skipperi Fleet (hela Sverige)

Agapi Boat Club (Sverige och utomlands)

Delabat.se (hela Sverige)

Saltsjöns Marinpool (Stockholm)


Länkar till uthyrnings- och charterföretag
Bohuscharter (västkusten)

Hyrbat.se (ostkusten)


Ny eller begagnad båt?

Precis som när det gäller bilar finns det både för- och nackdelar med att köpa en ny eller begagnad båt. Du får oftast mer båt för pengarna om du köper begagnat, men för att slippa obehagliga och kostsamma överraskningar krävs det att du är noga med att besiktiga båten innan köp. En ny båt med garantier kan kännas tryggare när man vet att allt är nytt. En ny båt har även den senaste designen och är oftast både snabbare att segla och mer ekonomisk att köra. Argument för att köpa en ny båt kan också vara att den båttyp man vill ha inte finns som begagnad ännu.

Några fördelar med att köpa en ny båt

• Garanti och trygghet - på nya båtar kan garantin variera något utöver den lagstadgade konsumenträtten som är en minimigräns. Ofta lämnar en tillverkare en utökad garantitid på skrov och motor.

• Utformningen. Du kan själv specificera hur båten ska utrustas, vilken motor eller segel den ska ha, olika inredningsalternativ, färger och så vidare.

• Lägre driftskostnader. Senaste design, teknik, och formgivning av undervattenskroppen ger snabbare segling, lägre drivmedelskostnader och mindre miljöpåverkan.

Några fördelar med att köpa en begagnad båt

• Mer båt för pengarna - lägre pris och ofta är båten utrustad med saker som kostar extra vid nybåtsköp.

• Värdeminskningen är inte lika stor som för en ny båts första år.

• Köper du av ett företag så gäller konsumentköplagen som ger dig skydd mot dolda fel vid köpet i upp till tre år. Är företaget dessutom medlem i Sweboat är båten varudeklarerad samt att de alltid följer ARNs råd vi eventuell tvist.
Läs mer om Sweboat och ett tryggt båtägande genom att klicka här.

• Sweboats medlemmar har en säljsajt där de lägger ut sina begagnade och nya båtar, SökBåt.se.
Klicka här för att komma till SökBåt.se


Låt gärna en auktoriserad besiktningsman gå igenom den begagnade båten innan köp.
Klicka här för att komma till Båtbesiktningsmännens Riksförenings hemsida.

Genom åren har mycket hänt i båtarnas utveckling. När det gäller segelbåtar är nyare ofta bättre på att segla, har mer volym och upplevs som ljusare invändigt än äldre segelbåtar som oftast är tyngre, trängre och mörkare invändigt även om storleken är samma. Självklart är själva designen också helt annorlunda på en ny båt, både över och under vattenlinjen.

Nyare motorbåtar har kan ofta ha större motorer än äldre, de har mer lättdriva skrov och är även lättare vilket ger mindre bränsleförbrukning.
Läs sajten Dagens Båtlivs guide om att köpa nytt eller begagnat genom att klicka här.