Segling - närsomhelst, varsomhelst

Av Josephine Blix

När Johanna Hofman-Bang och båtägarvännerna ger sig ut med segelbåten byter de iPaden mot Kaptenens nödhandbok och fyller på det livsviktiga förrådet av mjölkchoklad med frukt och mandel. Vad de gör om det regnar? Seglar såklart!

Fotograf: Privat



Namn:Johanna Hofman-Bang.
Båt:IF-båten Viålina, ca 7,5 meter lång.
Vi delar på båten:Johanna och barndomsvännerna Carolina och Emma.
Erfarenhet: Seglat hela sin uppväxt och har förarbevis.

En midsommar för fem år sedan bestämde sig barndomskompisarna Johanna, Carolina och Emma för att låna Carolinas pappas segelbåt. Vid den tidpunkten hade ingen av dem haft egen båt sedan tidigare men de har alla seglat större delen av uppväxten, något som gav dem tillräckligt med självförtroende för att ge sig ut på egen hand.

– Vi ville lära oss att manövrera båten bättre, navigera själva och allt det där man bara lär sig på riktigt om man är ytterst ansvarig för båten. Det slutade med att vi tappade utombordsmotorn på Kanholmsfjärden och virrade bort oss på sjökortet. Pinsamt. MEN vi bestämde också att vi ville skaffa en båt tillsammans, berättar Johanna.
Väl i hamn gjorde de gemensam sak och köpte 70-talsklassikern IF av Carolinas Pappa. Fyra somrar har gått sedan jungfruturen och den tappade motorn, att de varit gemensamma båtägare sedan dess har de inte ångrat en sekund.

– Det är grymt att ha båten tillsammans, det blir mycket mindre arbete inför sjösättning och upptagning och rent generellt känns det faktiskt inte alls som att det är så mycket jobb. Men det är klart att det blir lite vad man gör det till. Vi gillar att hänga på varvet tillsammans och fixa med båten, men ingen av oss är extrema pedanter. Själva underhållet går på några hundra per år och person. Det är de större uppdateringarna som kostar. Vi skulle till exempel vilja byta ut våra segel men det kostar lika mycket som att köpa en helt ny IF.
Varje sommar försöker team Viålina (inklusive sjövana hunden Bansi) ge sig iväg på en gemensam seglats. Resten av semesterveckorna fördelar de lika sinsemellan. Allra helst styr de mot Fårö, Braka eller Stora Nassa där skärgården är som allra vackrast enligt Johanna.

– Det härligaste med att ha segelbåt är att man faktiskt kan ge sig ut närsomhelst och åka varsomhelst. Det är billigt och man är snabbt ensam ute i naturen. Sedan gillar jag verkligen att det är väder och vind som bestämmer vart vi kan segla. Det är befriande på något sätt.
I seglarväskan ser Johanna alltid till att packa bra sjökläder, stövlar, bikini, en riktigt varm tröja, radio, popcorn, kikare och Kaptenens nödhandbok. Bensin, tändstickor, grill och mjölkchoklad med frukt och mandel klarar man sig inte heller utan på sjön. Ipaden däremot ser hon till lämna kvar hemma i stan.
Om vädret inte visar sig från sin bästa sida gör de köttbullemackor att äta till sjöss, och seglar på.

Fotograf: Privat



– Det är hemskt att ligga stilla en hel dag i regnet. Speciellt när man har en liten båt. Då är det mycket bättre att segla! På kvällen, när man precis har hittat en nattplats, är det däremot rätt mysigt att koka tortellini och spela kort ombord.

Johanna menar att alla kan lära sig segla men förstår att segelbåtslivet kanske inte tilltalar alla, åtminstone inte till en början.

– Även om man inte gillar att sova trångt eller gå på toaletten i naturen så tror jag att de flesta kan tycka att det är värt det när de grillar på en ensam klipphäll i skärgården, efter en dags bra vind och ett kvällsdopp i havet.

Som kvinnliga båtägare sticker Johanna, Carolina och Emma ut ordentligt på varvet, frågan är varför det är så.

– Jag tycker att det är tråkigt. Men det är väl lite som att fråga sig varför det är färre kvinnor än män som spelar fotboll. Gamla konventioner.

5 tips till den som ska köpa sin första segelbåt

- Gå en seglarkurs och hyr sen segelbåt en vecka för att testa naturens kraft på egen hand.
- Ta inte i för mycket i storlek, börja med 24 - 30 fot, ju större båt ju tyngre att hantera/segla.
- Läs stora segelbåtsguiden, där finns omdömen om de flesta segelbåtarna i våra vatten.
- Även om inte motorn används så mycket är den livsviktig. Var noga och prioritera båtar med nya eller renoverade/dokumenterade motorer.
- Ett måste på segelbåt är sittbrunnskapell som drastiskt ökar boytan.

Se vår inspirationsfilm om segling:

Föregående
Föregående

Manuel tog med sambon ut på sjön

Nästa
Nästa

Ingen fiskelycka är också fiskelycka