Ingen fiskelycka är också fiskelycka

Av Josephine Blix
Fisk på kroken, eller inte. Det är egentligen ganska oväsentligt för fiskeguiden och skärgårdsproffset Fredrik Sjöblom. För honom är alla dagar som bjuder på öppet hav och tysta vikar ett minne för livet. Att ha rätt båt för ändamålet är förstås en förutsättning.

Fotograf: Sandhamnsguiderna

Namn: Fredrik Sjöblom.
Gör: Äger Sandhamnsguiderna AB där han främst jobbar som fiskeguide.
Båt: Två Rupert 32:or och en Capelli 21 Open för fiske.
Hemmahamn: Sandhamn.
Sjövana: Född på sjön.

Fredrik Sjöblom är född på sjön med fiskespöet i hand. Stockholms ytterskärgård känner han som sin egen bakficka, något han har sin uppväxt på sommaridyllen Sandhamn att tacka för.

– Att ha skärgårdens pärla som sitt hem men samtidigt ha så nära till stan har alltid passat mig perfekt. Sandhamn är grymt vackert året runt. Vintrarna är magiska. De som bara ser ön som ett sommarpartaj har mycket kvar att uppleva.
Sedan 1999 driver Fredrik och hans kompanjon Sandhamnsguiderna som arrangerar aktiviteter i Sandhamnsområdet. Under säsong paddlar de kajak och arrangerar guidade fisketurer. Båtarna går tills isen ligger tjock någonstans kring julbordspremiären. Då byts fiske och paddling mot skidåkning, lerduveskytte och historievandringar på ön. Men hjärtat har Fredrik Sjöblom i sitt fiske.

– Det har varit mitt stora intresse sedan barnsben och passionen har nog utvecklats i takt med att företaget har vuxit. Att vara ute i en miljö som jag beundrar och älskar hela dagarna är en ynnest. Sedan skadar det ju inte att jag hittar hyfsat bra här i skärgården. Ju mer jag guider desto bättre hittar jag och det är otroligt kul att inspirera andra glada fiskegubbar och fiskegummor!
Några av fördomarna som finns mot fiske är att det de tömmer våra hav på fisk, Fredrik förklarar att det är viktigt att göra skillnad på yrkesfiske och sportfiske.

Fotograf: Sandhamnsguiderna

– Vi fiskar skonsamt utifrån metoden Catch and release och släpper tillbaka 95 % av allt vi fångar, man kan säga att vi lånar fisken av havet någon minut. Huvudsysslan är inte att komma hem med massor av fisk. Det är bra mycket lyckligare att tänka att vi kan få dem på kroken igen och att de kanske simmar runt och får en massa fiskbarn under tiden.

För den som söker fiskelyckan är naturligtvis valet av båt inte helt oväsentligt. Andrahandsmarknaden kryllar av bra alternativ och Fredrik tycker sig se ett allt större intresse bland unga killar och tjejer som nu väljer att skaffa egna båtar istället för att låna sina föräldrars. Det finns en ny prestige i att ha en schysst båt. Själv fiskar han med en Capelli 21 Open.

– Det är världens bästa sportfiskebåt! Den har alla egenskaperna som är viktig i mitt jobb. Den är stabil, har gott om utrymme och känns väldigt genomtänkt för ändamålet.

Fredriks 5 att tänka på när du väljer din första fiskebåt:

- En pålitlig motor är jätteviktigt.
- Bra underhåll, du ska veta att båten är trygg och säker.
- Gott om utrymme, inte så mycket onödiga prylar som hindrar från att kunna röra sig fritt.
- Båten ska vara stabil.
- Det finns hur många modeller som helst, utseendet är mindre viktigt. Uppfyller båten kriterierna ovan har du en bra fiskekompis.Se vår inspirationsfilm om fiske:


Aktuellt promoImage
Powered and produced by Carismar Software