Från husvagn till båtliv

Av Anna Sandgren
Efter tio år med husvagn runt om i Sverige och resten av Europa valde de att gå till sjöss. Möt familjen Dahlberg som bytte husvagnslivet mot det trailerbara båtlivet. Nu campar de istället i sin båt och får det bästa av både land och hav - under en och samma resa!

Fotograf: Ulf Dahlberg


I somras upptäckte de Dalslands kanaler och förra året farvattnen runt den kroatiska ön Krk. Västkustfamiljen Dahlsberg har under många år rest med sin husvagn genom Europa och då sett hur framförallt tyskar och sydeuropéer kommit åkandes med sin båt på släp. Ett smart sätt att få ut mer av husvagnssemestern, tyckte Dahlbergs och bestämde sig för två år sedan att göra likadant.

Fotograf: Ulf Dahlberg


- De sista åren med husvagn hade vi med oss en uppblåsbar gummijolle med en 10-hästars motor och vi konstaterade då snabbt att det var härligt att kunna ta sig till sin egen vik och upptäcka mer av de platser där vi campade med husvagnen. Men vi insåg också att vi skulle kunna uppleva ännu mer om vi hade en större båt, som vi kunde ge oss ut på längre turer med, samt övernatta i, säger Ulf Dahlberg.

Familjen valde att köpa en Örnvik 640 Weekend, en båt lagom stor för fyra personer, men samtidigt inte för stor att traila eller för att själv kunna vinscha upp den.

Fotograf: Ulf Dahlberg


- Förra sommaren körde vi vår 7,5 meter långa båt hela vägen ner till Kroatien. Vi fick en del uppmärksamhet, eftersom båten är lite större än de flesta andra båtar som vi tidigare hade sett att andra haft med sig på campingar, skrattar Ulf.

Totalt var de borta en månad, varav tre veckor ombord på båten i vattnet runt Kroatien.

- Innan vi åkte hade vi skickat ut en del förfrågningar till olika campingar för att höra så det var ok att komma med båten på släp, samt även undersökt var det fanns bra rampar för isättning och upptagning. Servicen i Kroatien är utomordentlig och marinerna har en fantastiskt utbud på alla tänkbara sätt. Vi lämnade in både bil och trailer på en bevakad långtidsparkering på ön Krk och fick sedan hjälp med de papper som måste fyllas i. Innan man sjösätter och ger sig iväg med båten behöver man kontakta hamnkaptenen för att bland annat visa förarintyg och betala en del avgifter, men det rör sig inte om några större summor.

Båtliv i Krotien
Fotograf: Ulf Dahlberg


Familjen är rörande överens om att båtsemestern i Kroatien var en av de bästa de haft. De reste runt bland vackra hamnstäder och kombinerade städer med ensamma vikar.

- Vår favoritö är Rab. Här är det fantastiskt vackert och hit kommer vi återvända. Hela skärgården runt Krk är fin. Just kombinationen av vacker natur, kristallklart vatten, service på topp-nivå och härligt väder, är smått oslagbar.

Ändå ville familjen under årets semester uppleva mer av sitt hemland och bestämde sig för att utforska Dalslands kanaler - och samtidigt skaffa sig en gedigen erfarenhet av att slussa.

Fotograf: Ulf Dahlberg


- Tyvärr hade vi otur med vädret, då vi hade tidig semester i år. Det regnade i stort sett varje dag under våra två veckor. Men att färdas genom landskapet med båt var ändå en vacker och fin upplevelse. Vi kanske är bortskämda efter semester i Kroatien, men vi var något förvånade över att serviceutbudet inte är mer utbyggt. Vi saknade hamnkrogar och butiker, samt att toaletter och duschar inte höll särskilt hög standard. Men å andra sidan finns det fina fiskemöjligheter och har du med dig en grill, så kan du njuta av nygrillad egenfångad fisk.

Sjösatte gjorde de i Vänersborg och sedan tog de sig till Köpmannebro för att starta resan. Färden fortsatte längs kanalen och genom 25 slussar upp till Östervallskog, innan de vände om och slussade tillbaka.

- Det hinner inte bli långtråkigt under gång, för man har fullt upp vid slussarna, ler Ulf.

Den stora fördelen med att traila sin båt, är enligt honom att deras campingliv nu är mer flexibelt. De trailar båten till områden de vill utforska och har allt med sig ombord redan från början.

Fotograf: Ulf Dahlberg


- Båten står redo på trailern hela tiden och vi brukar även åka ut under långhelger. Oftast kör vi till olika platser, för att se oss om. Dessutom slipper vi kostnaden för en fast båtplats.


Kort fakta:
Familjen Dahlberg: Ulf 46, mamma Eva 48, Barn; Adam 15 och Axel 12.
Bor: Västkusten
Gillar: Att upptäcka nya platser, bada, snorkla, sola och att äta gott.
Båten: Örnvik 640

Tips:
• Ska du med båten till en plats med mycket sol och värme är solskydd till båtens rutor en god investering. Köp färdiga och anpassa själv eller låt någon sy upp dem åt dig.

• Sov i båten - även på land. Om resan till platsen där du/ni ska sjösätta är lång, sov i båten på någon camping. De campingplatser tar emot stora ekipage. Ring eller maila dem innan, om du är osäker.

• Överdimensionera trailern, så kan ni sova i båten på land. Tänk också på att packning väger, om ni väljer att lasta båten och inte bilen med utrustningen. Överpacka inte. Oftast släpar man med sig för mycket saker. Bra att ha med är däremot en grill och fiskeutrustning.

• Tag med en hopfällbar stege, så du enkelt kommer i och ur båten när den står på trailern. Badstegen räcker oftast inte till.


Aktuellt promoImage
Powered and produced by Carismar Software