Båtlivets miljöfrågor

Av Mats Eriksson
På sjön lever man i, på och av vår miljö
Förutom äventyret och gemenskapen är det naturupplevelsen som lockar de flesta ut på sjön. Det glittrande vattnet, de vackra kobbarna, vinden som rufsar om i håret. Den totala naturupplevelsen som vi kan njuta av så länge vi också tar hand om naturen.

Stugor på Landsort
Fotograf: Mats Eriksson
Miljön och klimatförändringarna går naturligtvis inte båtlivet och båtbranschen förbi. Branschen jobbar hårt med miljöfrågorna i samarbete med många organisationer.

• Motorer blir allt mer bränslesnåla, tysta och miljöanpassade.
• Själva tillverkningen av båtar, motorer och tillbehör sker under en rad miljöregleringar och förbättringar sker kontinuerligt.
• Båtbranschens organisationer arbetar aktivt med att påverka t ex kommuner att erbjuda bättre service för tömning av toatankar i hamnarna. Vi har alla gått ihop i Båtmiljörådet som drivs av Transportstyrelsens Sjöfartsavdelning (Båtlivssektionen). Vi är 16 organisationer som enats om ett miljöprogram för fritidsbåtar. Läs mer om programmet HÄR.

Vad kan du göra för miljön?
Du som funderar på att köpa din första båt och ge dig ut kan göra massor – utan att det behöver vara särskilt krångligt. Ofta handlar det om små saker som man aldrig tänkt på. Här följer tio tips om vad du kan göra när du är på sjön eller innan säsongen börjar. Råden är framtagna i samarbete med Stiftelsen Håll Sverige Rent.

Aktuellt promoImage promoImage
Evenemang promoImage promoImage
Powered and produced by Carismar Software