Vad kostar det att ha båt?

Av Sweboat
När man ska planerar att köpa båt så är det viktigt att veta vilka kostnader förutom inköp av båten som tillkommer. Man bör till exempel ha en båtförsäkring, en plats att ha båten på både sommaren och vinter samt räkna med underhållskostnader. De exakta kostnaderna varierar på vart i landet man befinner sig.

Båtförsäkring
Har du en båt bör du även ha en båtförsäkring, precis som en bil- eller hemförsäkring. De finns många försäkringsbolag att välja mellan och det kan löna sig att noga undersöka de olika bolagens villkor och premier. Läs mer om båtförsäkringar här.

Båtplats - båtklubb eller marina?
Behöver man en båtplats för sin båt (köper du en trailerbar båt kanske du kan förvara den hemma) så erbjuder både båtklubbar och professionella marinor samt varv ofta platser. Att vara medlem i en båtklubb där man kan ha sin båt på både sommaren och vintern är det vanligaste sättet bland båtägare. Kostnaderna är ofta rimliga men förutsätter att man bidrar till klubbens verksamhet genom att delta vid sjö- och torrsättning, städdagar och ofta nattvaktpass.Ibland, oftast i storstäderna, är det kö till att få en båtplats hos en båtklubb. Hitta närmaste båtklubb här.

Varv och marinor har varierande grad av "gör det själv-service". Allt från fullservice där allt arbete ingår, man lämnar in sin båt på hösten och hämtar på våren, till enbart själva torr- och sjösättningen och plats för båten där du sedan gör allt jobb själv. Ofta kan man sedan beställa olika arbeten av varvet/marinan. Läs mer om att få proffshjälp här.
Hitta närmaste varv eller marina ansluten till Sweboat här.
Hitta sommarplats hos en Sweboatansluten marina eller ett varv här.
Hitta vinterplats hos en Sweboatansluten marina eller varv här.

Löpande underhåll
En ny båt kostar mindre i löpande underhåll än en äldre. Precis som en bil krävs det att man tar hand om båten och ger den service och underhåll, både för att den ska fungera bra inte minst när man ska sälja den som en välvårdad båt. Den årliga servicen på hösten och/eller våren för med sig kostnader för motorservice, bottenfärger, rengöring med mera. Arbetet är ofta inte särskilt svårt och du kan välja att göra detta på fritiden eller låta en professionell båtservicefirma hjälpa dig.Aktuellt promoImage promoImage
Evenemang promoImage
Powered and produced by Carismar Software