Alkylatbensin ett miljövänligt val för tvåtaktare

Av Eva Nelson
Alkylat är en mycket ren form av motorbränsle som avger mindre miljöfarliga ämnen vid förbränning jämfört med traditionella fossila bränslen. Alkylatbensin används med fördel i mindre motorer, som utombordare. Den fungerar på fyrtaktsmotorer, men bör främst användas i tvåtaktsmotorer, eftersom det är där den gör störst miljönytta.
Småbåt och skär
Fotograf: Christer Lundin
Äldre tvåtaktsmotorer släpper ut upp till 25 procent av det förbrukade bränslet i form av kolväten. Med alkylatbensin minskas de skadliga utsläppen från dessa motorer med 80-90 procent.
Alkylatbensin påverkar inte motorns prestanda och fungerar bra för alla tvåtaktsmotorer som kan köras på 95-oktanig bensin, även äldre modeller från 70-, 80- och 90-talet.
Alkylatbensin kan också användas för motorsågar, jordfräsar och gräsklippare.
Totalt finns 62 sjöstationer i Sverige. Av dessa säljer 16 alkylatbensin på pump. Dessutom säljer tre vanliga bensinstationer, alla belägna nära havet, alkylatbensin på pump.

Alkylatbensin på dunk kan man köpa på de flesta sjö- och bensinstationer. Den är dock betydligt dyrare än alkylatbensin på pump, som bara är marginellt dyrare än 95-oktanig bensin.

Förutom de stora bensinkedjorna är det företaget Lantmännen Aspen Petroleum AB som förser sjöstationerna med alkylatbensin.

Aktuellt promoImage promoImage
Evenemang promoImage
Powered and produced by Carismar Software